Caprica - En studie i själv(folk)mord


Nog för att man kan se Star Trek: Voyager och Star Trek: Deeps Space Nine om och om igen Men nu lönar det sig äntligen att ha prenumererat på kanalen TV4 Science Fiction. Nu på torsdag, den 5 maj 2011, klockan 20.10, kommer äntligen en ny serei, nämligen det första av 18 avsnitt av TV-serien Caprica. Pilotavsnittet är ett extra långt dubbelavsnitt – vilket kan behövas för den som vill ta sig in i ett helt nytt sätt att tänka. Grattis till mig själv och alla andra som gillar spekulativ fiction⋆  på högsta nivå.

Låt mig bara nämna (eftersom en vän efterlyst just det) komplexiteten i ett samhälle där man i princip kan vara gift hur som helst. En man kan ha två hustrur, och den ena hustrun fyra andra makar och den andra hustrun tre andra äkta män. Och alla dessa män ytterligare fler hustrur. Låt mig säga att sovrummen är stora för att trippeldubbel-sängarna ska få plats. Och barnen...? Men låt er inte luras. I Caprica City gifter man sig inom klass och status, och definitivt inte med någon ifrån de 11 andra kolonierna (planeterna). Rasismen är påtaglig. Inflyttade från jordbruksplaneter eller gruvplaneter bor i sina stadsdelar och kan bara utöva speciella yrken.

Om namnet Caprica låter bekant så har du förmodligen sett något avsnitt av Battlestar Galactica – en av världens bästa TV-serier (betyget 9,0 av 10 på Internet Movie Database, IMDb) som vann 3 Emmys, 22 andra fina TV-priser, och som nominerades 46 gånger. Battlestar Galactica, som spelades in mellan 2004 och 2009, fick en mycket styvmoderlig och besynnerlig behandling i Sverige. Kanal 5 köpte in serien, men hade inget större intresse av att visa den och sände den därför mitt i natten olika klockslag varje vecka.

Efter en del lobbying av svenska science fiction-intresserade sänds nu Caprica lyckligtvis i en kanal som hellre sänder program som får tittarna att börja fundera i stället för att släcka ner den mänskliga hjärnan med program som Big Brother. Tiderna för Caprica är 20.10 varje torsdag och varje fredag i TV4 Science Fiction. Repriser sänds senare samma kvällar.

Battlestar Galactica är en mörk och otäck drama-, äventyrs, science fiction- och actionserie (man borde kanske använda det i Sverige ännu okända begreppet spekulativ fiction) – definitivt ingen matiné som Star Trek eller Star Wars eller Stargate –  som börjar med att planeten Caprica med huvudstaden Caprica City tillsammans med 11 andra planeter utsätts för förödande kärnvapenattacker. 15 miljarder människor bosatta på 12 planeter (eller kolonier) utrotas på några minuter. De enda överlevande är 50.000 människor som råkade befinna sig på resande fot på olika rymdskepp. Denna spillra får fly för livet under ledning av gamle amiral William Adama (spelad av Edward James Olmos) och nytillsatta presidenten Laura Roslin. De jagas genom hela serien av cyloner som står bakom folkmordet, och hittar på att de ska söka efter den försvunna kolonin Jorden, som bara omnämns i de heliga skrifterna.

Cyloner kan beskrivas som väldigt avancerade cybernetiska livsformer, byggda av både metalliska och biologiska komponenter. Cylonerna själva har – bl.a. tack vare att de har en del av sitt urpsrung i spel och nyttoprogram i virtual reality –  utvecklat några mycket avancerade modeller, så lika människor att de till och med kan få barn med dem.

TV-serien Caprica utspelar sig 58 år före folkmordet och har spelats in mellan 2009 och 2011. Två familjer i Caprica City – Graystone och Adama – binds samman som offer för ett terroristattentat. (Ja, William Adama är med som liten grabb).

Planeten Capricas befolkning har länge levt i fred och välstånd. Den mänskliga civilisationen består av tolv kolonier (planeter) upplever sin glansperiod och forskarna gör stora framsteg inom nanoteknik. Mänsklighetens öde förändras för all framtid när ett genombrott inom artificiell intelligens gör det möjligt att bygga extremt avancerade maskiner. maskinerna som till slut vänder sig emot mänskligheten.

______________________________________________________

) Spekulativ fiction (fantastik om det handlar om litteratur) innehåller både drag av det realistiska och det icke ännu-realisitiska. Genren utgår från frågor som "tänk om ..." eller "om det i stället hade varit så här...". Genren ramas vanligen in av  övernaturlighet eller otrolighet, den kan handla om magi, mystik, myter eller mycket avancerad teknologi och inte sällan i kombination. Spekulativ fiction är därför överrubrik till både science fiction och fantasy, men även till folklore (tänk Troja, Merlin, Kung Arthur, Atlantis), magisk realism (Heroes, Lost) och skräckromantik (Dracula, True Blood, Frankensteins monster, Vampyre Diaries).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0