Kriserna är internationella, men försöken att lösa dem nationella

Det brinner i städerna i de arabisktalande nationerna. Nordöstra kusten på Japans huvudö Honshû (dvs inte nordöstra Japan, eftersom det då handlar om den nordligaste stora ön Hokkaido, och det gör det inte) är en enda sörja av blöta smulor, flisor betongfragment och metalldelar där det tidigare låg städer och bostadsområden. Japan är, eller var, världens tredje största ekonomi. Den största ekonomin utgörs av USA, som aldrig kan avsluta sina krig trots att landet är skuldsatt upp till öronen. Upplåning och statsskulder är illa nog, men globala börsras och finanskriser är det som slår hårdast mot vanliga människor, som förlorar sina jobb pga nervösa börshajar, finansvalpar och spekulanter. En global kris där världen står inför fullbordat faktum väntar: enorma nationalekonomiska problem trots att krisen är universell till sin natur.

Miljontals flyktingar kommer redan om några decennier att söka sig till platser på jorden där de kan överleva, däribland Sverige. Det är med andra ord bråttom att börja bygga bostäder, anpassa samhällsekonomin och göra andra förberedelser inför denna anstormning av miljontals flyktingar.

Människans påverkan på klimatet och naturen kommer att leda till att glaciärerna smälter och enorma översvämningar på vissa platser. Det rapporteras om översvämningskatastrofer av aldrig tidigare skådat mått, samtidigt som ökentillväxten sätter nya rekord. Arktis håller på att smälta bort och för första gången på 650.000 år är det fritt vatten runt hela Nordpolen. Sydeuropa och södra USA kommer inom några decennier att drabbas lika hårt som de fattiga länderna i exempelvis Afrika. När den svåra torkan slår ut jordbruket i länder som Spanien, Italien, Portugal, Grekland, Makedonien, Serbien, Cypern, Israel, Australien och Frankrike kommer miljontals flyktingar att behöva bosätta sig i Kanada, norra USA, Alaska, Norge, Sverige, Finland, norra Ryssland och Sibirien. Det kommer inte att finnas fler platser än så för hela mänskligheten.

O, ni världens folk! Ni skall sannerligen veta att en oförutsedd katastrof följer eder, och smärtsam vedergällning väntar eder. (...) , Vår förhoppning är att världens religionsledare och härskare enade skall stå upp för att omdana denna tidsålder och återställa dess välgång. Låt dem hålla rådslag tillsammans efter att ha begrundat dess behov och genom ivrig och fullständig rådplägning erbjuda en sjuk och svårt plågad värld det botemedel den behöver . (...) Gud give, att världens folk måtte ledas till insikt om sitt eget bästa, till följd av ädla strävanden från sina härskare och frän de visa och lärda bland människorna. Hur länge skall mänskligheten framhärda i sin villfarelse? Bahá'u'lláh

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0