En serie om starka kvinnor för starka kvinnor

'Hans skandal. Hennes berättelse'. Eller 'En serie om två starka kvinnor.' Så har 'The Good Wife' – en prisbelönad serie i advokat- och domstolsmiljö  som skapats och skrivs av Michelle och Robert King –  beskrivits. Serien belönades 2010 med en Golden Globe till Julianna Margulies, som spelar drygt 40-åriga tvåbarnsmamman Alicia Florrick som tvingas att ensam ta ansvar för sin familj sedan hennes man, distriktåklagaren Peter Florrick (Chris Noth) hamnat i fängelse efter en mycket offentlig korruptions- och sexskandal. Riktiga sex- och prostitutionsskandaler som i fallen Eliot Spitzer, John Edwards och Bill Clinton har inspirerat till serien, och paret King har valt att fokusera på den bedragna kvinnan som valsat runt i massmedia i lika hög grad som sin make. Utåt står Alicia på Peters sida, men privat undrar hon om hon någonsin kan vara nära honom igen.

Eftersom familjen förlorat Peter som försörjare pga fängelsestraffet, tvingas Alicia Florrick att sälja huset och flytta till en billigare bostad tillsammans med barnen Zach och Grace. Hon måste skaffa ett arbete efter att i 13 år har varit hemmafru. Hon är utbildad advokat och får till slut en provanställning som försvars- och processadvokat på advokatbyrån Lockhart Gardner law firm. Där måste hon tävla mot en yngre, manlig advokat som osckså är anställd på prov.

Serien har flera parallella historier. Alicia får nya fall varje vecka, och vissa av dessa försätter henne i farliga situationer. Maken Peter och dennes advokat arbetar för att få en ny rättegång. Sonen Zach (Mekenzie Vega) tror att någon har satt dit hans far, och denne menar att nya bevis för hans oskuld framkommit och kämpar därför för att få en ny rättegång . Dessutom går advokatbyrån Lockhart Gardner dåligt. Lyckligtvis finner Alicia en allierad i Kalinda Sharma (Archie Panjabi), företagets briljanta och gatusmarta utredare. Archie Panjabi också fått ett tungt pris för sina insatser i serien, nämligen en Emmy år 2010 för 'enastående kvinnliga biroll i en dramaserie'.

Karaktären Kalinda Sharma är någon man skulle kunna bygga en egen TV-serie kring. Bland tittarna har advokatbyråns briljanta och finurliga utredare fått alltmer uppmärksamhet. Och det är inte så mycket seriens intrig som fascinerar tittarna. Både de som följer serien och massmedia undrar nyfiket vilka kängor den drygt 30-åriga karaktären Kalinda ska ha i nästa avsnitt, och vilken outfit i övrigt hon väljer. Kalinda har arbetat hos Peter Florrick när denne fortfarande var distriktsåklagare, och blivit uppsagd när Florrick föll. Men var har hon förvärvat de kunskaper och den skicklighet som endast hårdhudade och erfarna privatdetektiver har? Eftersom serien inte i längden kan bygga på hur synd det är om Alicia, som blivit uthängd i massmedia, på grund av det hennes make har gjort, har tittarna tenderar att bli mer intresserade av Kalinda Sharmas bakgrund, hennes privatliv och sexuella läggning. Bisexuell antar jag, det ligger i tiden i Hollywood.

Med två olika, men starka, kvinnor i huvudrollen är inte oväntat är serien mest populär bland kvinnor mellan 18 och 30 år, men jag gillar den också trots att ja tillhör kategorin män över 40.  The Good Wife är en serie som får höga betyg av dem som tittat på den. På Internet Movie Database (IMDb) – som är Internets överlägset största filmsajt – har 90 procent av tittarna satt de tre högsta betygen: 10, 9 eller 8 på denna serie. The Good Wife har dubbelt så många tittare i övriga världen jämfört med USA, vilket är ganska ovanligt. Det är något fler kvinnor än män som ser serien, och allra populärast är den som nämnts hos kvinnor i 20-årsåldern.

I slutet av mars 2011 hade två säsonger sänts av The Good Wife sänts i USA, och en tredje säsong var klar för inspelning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0